Beste tijd voor het aanleggen van graszoden

Je hebt besloten dat je je gazon uit graszoden wilt aanleggen, in plaats van uit losse zaden die nog ingeharkt moeten worden. Je kiest voor het gemak van het kant-en-klaar aanleggen van je tuin, en dat heeft ook voor het aanleggen vele voordelen. De beste tijd voor het leggen van graszoden is het voorjaar én het najaar. Dat is in tegenstelling tot gras zaaien (met graszaden).

Welke voorwaarden zijn er voor het succesvol leggen van graszoden?

Graszoden kun je eigenlijk altijd leggen, als het maar niet vriest en/of sneeuwt. Het is verder belangrijk dat de ondergrond voor het leggen van graszoden niet uit los, stoffig zand bestaat, en dat de tuin niet te drassig/modderig is. Op die manier zal de ondergrond moeilijk tot niet vergroeien met de wortels van de graszoden.

Gras zaaien alleen bij temperatuur boven 10 graden.

Het zaaien van gras vraagt om meer specifieke voorwaarden. Zo is het niet verstandig om graszaden te strooien en in te harken bij temperaturen onder de 10 graden. Ze kunnen dan simpelweg niet ontkiemen. Graszaden zullen het beste ontkiemen wanneer de grond opgewarmd is na de winter. Topmaanden zijn april en mei. Voor het bijwerken van een graszadengazon zijn ook de najaarsmaanden geschikt. Denk aan augustus/september.

Voorjaarskwalen: bladeren en regenwater

Wanneer het voorjaar regenachtig of herfstachtig verloopt, kan dat effect hebben op hoe je gazonmat er tijdens de lente- en zomermaanden bij ligt. Zo is het raadzaam om het gazon, of deze nu nieuw of al een paar jaar oud is, regelmatig te ontdoen van bladeren. Bijvoorbeeld met een hark of een bladblazer. Veel bladeren op je gazon kunnen er namelijk voor zorgen dat het gras stikt en te weinig zon krijgt. Hetzelfde geldt wanneer water te gemakkelijk op het gras blijft liggen: prik in de plas een paar keer met een riek, zodat het water zo snel mogelijk in de grond trekt.

Comments are closed.